The Noguchi Museum in Chelsea, New York

moma noguchi

Het Noguchi Museum is een van de meest iconische en populaire kunstmusea in New York City. De buren zijn Andy Warhol, Dieter Roth en Robert Raushenburg. Het Noguchi Museum is de perfecte plek voor iedereen die geïnteresseerd is in Japanse moderne kunst. Het museum bevindt zich in Chelsea, direct naast Chelsea Market.

Isamu Noguchi

Isamu Noguchi was een Amerikaanse kunstenaar en landschapsarchitect, wiens carrière vanaf de jaren twintig zes decennia besloeg. Zijn werk werd internationaal erkend en omvatte veel iconische structuren en werken in de openbare ruimte. Noguchi’s werk omvat verschillende media, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst en landschapsarchitectuur.

Gedurende zijn carrière gebruikte Noguchi verschillende materialen om unieke werken te creëren, waaronder meubels, fonteinen, tuinen en kinetische sculpturen. Zijn werk is een iconisch kenmerk geworden van grote steden in de Verenigde Staten en over de hele wereld. Zijn werken worden ook getoond in musea in New York en Japan.

Zijn werk

De sculpturen van Moma Noguchi verkennen de ambiguïteit van materialiteit door elementen van de natuur en door de mens gemaakte objecten te combineren. In de huidige tentoonstelling van de Barbican Art Gallery onderzoekt ze de thema’s lichtheid en gewicht in huishoudelijke voorwerpen. De Akari BB3-33S-lamp van Noguchi gebruikt bijvoorbeeld papier en bamboe als schaduw en zit bovenop een slanke metalen paal die oprijst uit een dichte basis. Het gewicht en de lichtheid van het licht verkent de relatie tussen vorm en functie.

Noguchi was een productief kunstenaar en behoorde niet tot een bepaalde beweging. Ze werkte samen met vele kunstenaars en disciplines, waaronder dansers, schilders en beeldhouwers. Op jonge leeftijd maakte ze decors voor Martha Graham en later werkte ze samen met Merce Cunningham, George Balanchine en John Cage. Noguchi’s reizen brachten haar naar Frankrijk, Peking, Japan en andere locaties. In de jaren zestig begon ze te werken met steenhouwer Masatoshi Izumi op het eiland Shikoku. Ze werkte ook samen met architecten, waaronder Louis Kahn.

Zijn museum

Het museum van Moma Noguchi in New York City is een prachtig voorbeeld van modernistische architectuur. Noguchi, een in Californië geboren kunstenaar, had op speeltuinen in Manhattan gewerkt voordat hij terugkeerde naar zijn thuisland om de slachtoffers van de atoombom te herdenken. Hij verloor nooit zijn zelfvertrouwen en diende altijd projecten in voor de stad.

Het ontwerp van het museum is strak en modern, met rijke materialen en asymmetrieën, en open ruimtes. Het is in de zomer van 2001 geopend. Het museum is opgedeeld in twee delen. De ene bevat de openingstentoonstelling en de andere bevat de tweede tentoonstelling. Een kleine tuin scheidt de twee gebouwen.

Zijn buren

Na de aanval op Pearl Harbor werd Noguchi politiek actief en organiseerde de Nisei Writers and Artists Mobilization for Democracy. Ze bood zich vrijwillig aan om te dienen in een Japans-Amerikaans interneringskamp in Arizona en bracht ook enige tijd door in Japan. Deze ervaringen hielpen Noguchi de thema’s van de oorlog te verkennen. Later produceerde ze een aantal sculpturale werken, waaronder Veertien Amerikanen, die te zien waren in het Museum of Modern Art in New York.

In het voorjaar van 1958 verlaten Noguchi en haar man, Ailes, Japan en gaan naar de Verenigde Staten. Ze verlaten Yokohama aan de Nanking en komen op 11 februari aan in de haven van San Francisco. Rumely regelt dat Noguchi in de leer gaat bij beeldhouwer Gutzon Borglum. Ze zamelt ook geld in voor Noguchi om naar de Columbia University te gaan.

Zijn nalatenschap

De erfenis van Moma Noguchi strekt zich uit over verschillende gebieden, van discrete sculpturen tot complete stedelijke pleinen. Ze ontwierp bijvoorbeeld de speeltuin in Detroit, die acht hectare groot was. De speelplaatsontwerpen van Noguchi waren revolutionair voor hun tijd en beïnvloedden het ontwerp van vele speelplaatsen wereldwijd.

Noguchi’s levenslange fascinatie voor andere culturen bracht haar ertoe talloze plaatsen in andere landen te bezoeken en hun heilige ruimtes en openbare ruimte te observeren. Tijdens haar reizen wilde ze beter begrijpen hoe beeldhouwkunst in direct contact kan worden gebracht met de levenservaring van een gemeenschap. Ze wilde ook een sculptuur maken die zowel tijdloos als innovatief was. Als gevolg daarvan richtte de kunstenaar in 1985 het Noguchi Museum op in New York. De permanente collectie van het museum bevat sculpturen, foto’s en modellen van Noguchi.