Eames Meubilair: Iconische Ontwerpen Voor Een Tijdloze Inrichting

Introductie

Eames meubilair is een begrip in de wereld van design. Het Amerikaanse echtpaar Charles en Ray Eames ontwierpen in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw iconische meubelstukken die tegenwoordig nog steeds populair zijn. Hun ontwerpen zijn tijdloos en passen in vrijwel elk interieur. In deze tekst gaan we dieper in op de geschiedenis van Eames meubilair en de verschillende ontwerpen die nog steeds geliefd zijn.

Geschiedenis van Eames meubilair

Charles en Ray Eames ontmoetten elkaar in de jaren ’40 op de Cranbrook Academy of Art in Michigan, Verenigde Staten. Ze begonnen samen te werken en richtten in 1941 hun eigen designstudio op, genaamd Eames Office. Hier ontwierpen ze niet alleen meubels, maar ook films, tentoonstellingen en grafisch ontwerp.

Een van hun eerste successen was de fiberglass stoel, die ze in samenwerking met het bedrijf Herman Miller op de markt brachten. Deze stoel was revolutionair omdat het ontwerp volledig gebaseerd was op hoe het menselijk lichaam in de stoel zou zitten. De stoel was licht, sterk en makkelijk schoon te maken en bleek een enorm succes.

Na de fiberglass stoel ontwierpen de Eames nog vele andere iconische meubelstukken, zoals de Lounge Chair, de Plywood Chair en de Wire Chair. Elk ontwerp was innovatief en vernieuwend. Het gebruik van nieuwe materialen gaf de meubelstukken een moderne uitstraling.

Iconische ontwerpen

De Eames Lounge Chair is wellicht het bekendste ontwerp van het duo. Deze stoel bestaat uit een gebogen houten frame, premium leer en kussens gevuld met hoogwaardig schuim. Het comfort en de kwaliteit van de stoel zijn van zeer hoog niveau en veel mensen beschouwen de Lounge Chair als de ultieme designstoel.

Een ander bekend ontwerp is de Eames Plywood Chair. Dit ontwerp is gemaakt van meerdere lagen fineer die op elkaar zijn geplakt. Het idee hierachter was dat de stoel meebuigt met het lichaam, wat het zitcomfort ten goede komt. De Plywood Chair is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en wordt nog steeds geproduceerd en verkocht.

Naast deze ontwerpen ontwierpen de Eames nog vele andere meubelstukken, zoals de Wire Chair, de La Chaise en de Hang-It-All kapstok. Elk ontwerp was uniek en vernieuwend en had een eigen verhaal.

Eames meubilair in het interieur

Eames meubilair wordt nog steeds veel gebruikt in moderne interieurs. De tijdloze ontwerpen kunnen gecombineerd worden met verschillende stijlen en passen goed bij zowel klassieke als moderne interieurs.

De Lounge Chair staat bijvoorbeeld prachtig in een woonkamer met veel licht en ruimte. De Plywood Chair past goed in een meer minimalistisch interieur, terwijl de Wire Chair juist een speels effect geeft en goed past in een interieur met veel kleur.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *